بازاریابی اینترنتی خود را چگونه و از کجا شروع کنیم؟

 شما امروز متوجه شده اید که رقبایتان در فضای مجازی نیز به دنبال جذب مشتری و رونق کسب و کار خود هستند و برای آن هزینه می کنند و ارزش این نوع بازاریابی را می دانند و اگر این کار را به خوبی و با هدف انجام داده باشند، به احتمال 99% نتیجه آن را دیده اند و موفق به جذب مشتری از این طریق شده اند.

اگر تا بحال کسب و کار خود را در فضای اینترنتی و آنلاین به دیگران معرفی نکرده اید و اگر هیچگونه تبلیغاتی در فضای اینترنت که امروزه بسیار داغ است، نداشته اید و اگر به فکر بازاریابی اینترنتی هستید و هنوز هیچ اقدامی نکرده اید و نمی دانید که از کجا باید شروع کنید، مراحل این کار را به شما آموزش میدهیم که بازاریابی اینترنتی کسب و کار خود را شروع کنید.

گام اول) نیازها را بشناسید و به آن پاسخ دهید

اکثر کسب و کارهایی که ابتدای را ه هستند و می خواهند شروع به فعالیت کنند، یک اشتباه بزرگ می کنند، اول به دنبال محصول می گردند یا محصولی را تولید می کنند و سپس به دنبال بازار محصول تولید شده و بازاریابی.

بهتر است برای این که شانس موفقیت خود را در مسیری که انتخاب کرده اید افزایش دهید، ابتدا از بازار شروع کنید. نکته مهم این است که ابتدا باید مجموعه ای از افراد را پیدا کنید که به دنبال راه حلی برای مشکلشان می گردند و تابحال جواب مورد نیاز خود را پیدا نکرده اند.

 با پدید آمدن شبکه جهانی اینترنت ، شبکه های اجتماعی و وب سایتها تحقیقات و پژوهش در بازارهای مختلف بسیار آسان شده.

اگر کمی در انجمن های آنلاین بچرخید و به سوال ها و مشکلاتی که توسط کاربران در این انجمن ها پرسیده می شود دقت کنید و به مشکلاتی که آن ها سعی در رفع آن مشکل دارند جلب کنید، مطالب و نکات خوبی دستگیرتان خواهد شد.

پژوهش و تحقیقات پیرامون کلمات کلیدی انجام دهید تا کلمه کلیدی که کاربران زیادی آن را برای جستجو استفاده میکنند را پیدا کنید. اما بیشتر تمرکز خود را، روی کلماتی بگذارید که رقابت در آن کمتر است.

رقبای اصلی و بزرگ خود را تحت نظر بگیرید، سایت آن ها را بازدید کنید و کارهایی که انجام می دهند را به دقت زیر نظر داشته باشید. زیر نظر داشتن فعالیت های رقیبانتان و استراتژی های بازاریابی اینترنتی آنان به شما این امکان را می دهد تا نقاط ضعف رقیبان خود را در جوابدهی تقاضای کاربران بیابید و دست به تکمیل و رفع نقص آنها بزنید، به فکر افزایش اعتبار خود باشید و سعی کنید نسبت به رقبای بهتر و قوی تر فعالیت کنید. در این صورت شما می توانید با نکاتی که یاد گرفتید، محصول و خدماتی را تولید و ارائه کنید که از قبل، بازار تقاضای آن وجود دارد، و حتی این کار را بهتر از رقیبانتان انجام دهید.

گام دوم) تنوع محصولات خود را بیشتر کنید و مراحل آماده سازی برای فرایند فروش را به درستی انجام دهید:

در گام دوم، فرمول ثابت شده ای در بازاریابی اینترنتی برای فروش محصولات آموزش می دهیم که بازدیدکنندگان را از طریق فرایند خرید، از همان ابتدایی که وارد سایت می شوند، تا لحظه ای که خرید را انجام دهند، هدایت و راهنمایی می کند:

الف ) کاربران را با عنوان ها و طرح های جذاب و هیجانی تحریک کنید و مشتاق به خرید کنید.

ب) مشکلاتی که محصولات و خدمات شما برای حل آن ها تولید و ارائه می شود را توصیف کنید.

ج) با ارائه راهکارهای عملی در راستای حل مشکلی خاص، محصولات و خدمات منحصر به فرد و مطمئن، حس اطمینان را در کاربران خود تقویت کنید.

4) از نحوه رضایتمندی مشتریان فعلی خود برای جلب اعتماد مشتریان جدید استفاده کنید. و از آنان بخواهید تا در باره رضایت خدماتی که از شما دریافت کرده اند، به کاربران جدید توضیح دهند.

5) درخصوص محصولات خود و این که چگونه مشکلات کاربران را حل می کند و چه منافعی را برای آن ها به ارمغان می آورد، سخن بگوید و مطالبی را بنویسید.

6) همراه با محصولات خود، پیشنهاد هایی هم به مشتریانتان بدهید. مثلاً تخفیف و یا بهره مندی از جوایز، حراج ها و …

7) برای محصولات خود، ضرورت و نیاز ایجاد کنید. این یک اصل مهم ایده ها و راه کارها در بازاریابی اینترنتی است، که باعث موفقیت خیلی از موسسات و شرکت های بزرگ دنیا شده است.

8) برای فروش محصولات و ارائه خدمات خود، از کاربران دعوت به عمل آورید.

بعد از انجام مراحل فوق و پیاده سازی استراتژی های بازاریابی اینترنتی، باید توجه داشته باشید که تمام تمرکز و دقت خود را بر روی این مسئله بگذارید که هدف شما از ارائه یک کالا یا خدمات، حل مشکلات و جوابدهی نیازهای مشتریان و بهتر ساختن زندگی هایشان است. در بازاریابی اینترنتی باید خود را جای مشتریانتان بگذارید و مثل آنها فکر کنید.

گام سوم) وب سایت خود را طراحی کنید / زمان طراحی یک وب سایت زیبا و کارآمد رسیده

بعد از یافتن بازار، محصول و همچنین مطمئن بودن از فرایند خرید و فروش، حال وقت آن رسیده است که سایت خود را طراحی کنید تا حضوری مستمر و ملموس در محیط مجازی جهت به سرانجام رساندن بازاریابی اینترنتی خود داشته باشید.در این مسیر کلید سادگی را فراموش نکنید و در همه مراحل آن را به یاد داشته و به کار ببرید. در مقالات دیگر هم به این نکته اشاره کرده ایم که شما کمتر از 10 ثانیه فرصت دارید تا توجه مخاطبان و بازدیدکنندگان را جلب کنید، در غیر این صورت کاربر سایت را ترک می کند و ممکن است هرگز به آن باز نگردد.

در انتخاب نوع قلم دقت کنید / از یک یا دو فونت ساده بیشتر استفاده نکنید.

منوی ناوبری که همان نوار مسیریابی سایت است، میبایست زیبا ، آسان و واضح طراحی شود. نوار مسیریابی در تمامی قسمت های سایت باید یکسان و در دسترس باشد.

از سرویس های ایمیل دهی برای جذب کاربران و مشتریان در جهت بازاریابی اینترنتی استفاده کنید و محصولات خود را از این طریق معرفی کنید.

طراحی سایت خود را به گونه ای انجام دهید که در آن عملیات خرید به آسانی صورت بپذیرد. بیشتر از 2 کلیک فاصله بین مشتری و درگاه پرداخت نباشد.

وب سایت و فروشگاه اینترنتی شما، نماینده شما در فضای مجازی است. پس آن را حرفه ای و مشتری پسند طراحی کنید.

با سپاس از توجه شما

شرکت طراحی وب سایت همیاران